Μία πολύ καλή επιλογή ξύλων για τζάκι είναι τα ξύλα της ελιάς. Καίγονται αργά, μυρίζουν ευχάριστα, δίνουν μία υπέροχη γαλάζια φλόγα και κάνουν πολύ ωραία θράκα. Τα καυσόξυλα και τα κάρβουνα από ξύλα ελιάς χρησιμοποιούνται πολύ στην Ελλάδα, αφού άλλωστε η ελιά είναι το κατεξοχήν δέντρο της Ελληνικής γης.
Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης. Η ελιά είναι από εκείνα τα καυσόξυλα, που δεν πετούν τις επικίνδυνες σπίθες (όταν «σκάει» το ξύλο).
Χρήση καυσόξυλων ελιάς
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δύσκολης ανάφλεξης των ξύλων ελιάς που περιέχουν ακόμη τους χυμούς των δέντρων, μπορούμε απλά να τοποθετήσουμε πρώτα προσάναμμα και ένα δύο μικρά κούτσουρα από ξύλο οξιάς ή πεύκου που αναφλέγεται εύκολα και από πάνω τα ξύλα της ελιάς. Σιγά σιγά θα πάρουν και αυτά φωτιά και θα μας δώσουν για πολλές ώρες μια όμορφη φλόγα. Μπορούμε ακόμη να προετοιμάζουμε τα ξύλα ελιάς ακουμπώντας τα στα τοιχώματα του τζακιού μας για να στεγνώσουν και να είναι ευκολότερη η ανάφλεξη. Επιλέγοντας την ελιά θα έχετε πλούσια κάρβουνα.
Στα παραδοσιακά τζάκια ένα ξύλο δεν φτάνει, χρειάζεται συνεργασία σκληρών και μαλακών ξύλων.