Δρυς

H δρυς ή δέντρο θεωρείτε σκληρό ξύλο. Καίγεται σε συνεργασία με την οξιά με άριστα αποτελέσματα.  Η Δρυς είναι η γνωστή σε όλους μας βελανιδιά. Από ξύλο δρυός παρασκευάζονται επίσης ξυλοκάρβουνα πολύ καλής ποιότητας για οικιακή χρήση.

Η ιδιαιτερότητα των καυσόξυλων της δρυός είναι ότι αργούν να ανάψουν λόγο μεγάλου ειδικού βάρους, όμως αργούν και να καούν, διατηρώντας έτσι τη φωτιά αναμμένη για πολλές ώρες και βγάζοντας μια όμορφη φλόγα. Επίσης, η θερμική τους απόδοση είναι πολύ μεγάλη.

Χρήση των καυσόξυλων δρυός

Η δρυς δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.

Για να αξιοποιηθούν σωστά τα ξύλα δρυς, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Επειδή είναι σκληρά ξύλα και το άναμμά τους δεν είναι εύκολο, χρησιμοποιούμε σαν βοήθεια κάποιο πιο εύφλεκτο ξύλο  όπως για παράδειγμα η οξιά, τοποθετώντας πάνω της τα καυσόξυλα δρυός.

Η δρυς θα μας δώσει μία εξαιρετική φωτιά που θα κρατήσει για πολλές ώρες και θα μας συντροφέψει με την απαλή φλόγα της. Αφήνει επίσης πολύ ωραία θράκα.

 Στα παραδοσιακά τζάκια ένα ξύλο δεν φτάνει, χρειάζεται συνεργασία σκληρών και μαλακών ξύλων.

 

Τζάκι κλασικό

Ξυλολέβητες

Μεγάλη θερμική   απόδοση

Σκληρό ξύλο

Δύσκολο άναμμα

Μεγάλη διάρκεια

Μέτρια φλόγα