ΞΥΛΑ

Περιοχές εξυπηρέτησης και διευκρινήσεις

Διαλογή Καυσόξυλων

Στις εγκαταστάσεις μας γίνετε πάντα η διαλογή, η επεξεργασία και η συσκευασία. Ξύλα μακράς ωρίμανσης (ξερά) ιδανικά για ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ, ΣΟΜΠΕΣ. ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΚΟΥΣ για επαγγελματίες και ιδιώτες. 

Βασικοί κανόνες καύσης

Ένα από τα βασικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε, πριν αγοράσετε ξύλα για το τζάκι σας είναι ότι θα πρέπει να είναι ξερά. Να έχουν κοπεί τουλάχιστον 6 με 12 μήνες πριν χρησιμοποιηθούν.
Τα καυσόξυλα που χρησιμοποιούνται για προσάναμμα (το αρχικό στάδιο δηλαδή όταν προσπαθείτε να ανάψετε φωτιά) είναι τα λεγόμενα «μαλακής ξυλείας» (πεύκο, έλατο κλπ) ενώ τα «σκληρά» ξύλα για τζάκι (δρυς κλπ) είναι αυτά που διατηρούν τη φωτιά. Η διαφορά τους έγκειται στην πυκνότητα του ξύλου. Όσο πιο μικρή είναι η πυκνότητα του ξύλου, δηλαδή όσο περισσότερο κενό χώρο έχουν (άρα και περισσότερο οξυγόνο), τόσο ευκολότερα καίγονται.

Αντίθετά τα «σκληρά» ξύλα έχουν μεγάλη πυκνότητα, άρα λιγότερο κενό χώρο και λιγότερο οξυγόνο, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ώρα για να καούν.
Για την ιδανική φωτιά βέβαια χρειάζεται ο συνδυασμός και των δύο ειδών, αλλά ας δούμε αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά του κάθε ξύλου.

xyla-banner
drys-banner

ΔΡΥΣ

H δρυς ή δέντρο θεωρείτε σκληρό ξύλο. Καίγεται σε συνεργασία με την οξιά με άριστα αποτελέσματα. Η Δρυς είναι η γνωστή σε όλους μας βελανιδιά. Από ξύλο δρυός παρασκευάζονται επίσης ξυλοκάρβουνα πολύ καλής ποιότητας για οικιακή χρήση.

Η ιδιαιτερότητα των καυσόξυλων της δρυός είναι ότι αργούν να ανάψουν λόγο μεγάλου ειδικού βάρους, όμως αργούν και να καούν, διατηρώντας έτσι τη φωτιά αναμμένη για πολλές ώρες και βγάζοντας μια όμορφη φλόγα. Επίσης, η θερμική τους απόδοση είναι πολύ μεγάλη.

Χρήση των καυσόξυλων δρυός

Η δρυς δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.

Για να αξιοποιηθούν σωστά τα ξύλα δρυς, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Επειδή είναι σκληρά ξύλα και το άναμμά τους δεν είναι εύκολο, χρησιμοποιούμε σαν βοήθεια κάποιο πιο εύφλεκτο ξύλο όπως για παράδειγμα η οξιά, τοποθετώντας πάνω της τα καυσόξυλα δρυός.

Η δρυς θα μας δώσει μία εξαιρετική φωτιά που θα κρατήσει για πολλές ώρες και θα μας συντροφέψει με την απαλή φλόγα της. Αφήνει επίσης πολύ ωραία θράκα.

Στα παραδοσιακά τζάκια ένα ξύλο δεν φτάνει, χρειάζεται συνεργασία σκληρών και μαλακών ξύλων.

Χρήση

Τζάκι κλασικό

Ξυλολέβητες

Ιδιότητες

Μεγάλη θερμική απόδοση

Σκληρό ξύλο

Δύσκολο άναμμα

Μεγάλη διάρκεια

Μέτρια φλόγα

ΟΞΙΑ

Η οξιά ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «μαλακών» ξύλων. Εκείνα δηλαδή που έχουν μικρή πυκνότητα, ανάβουν εύκολα και γρήγορα, δίνοντας δυνατή φλόγα με την οποία βοηθούν το σκληρό ξύλο να βγάλει την μεγάλη θερμική του αξία. Με άλλα λόγια είναι περισσότερο ιδανικά για το άναμμα του τζακιού. Δεν σκάει. Θεωρείται το καταλληλότερο για ενεργειακές ξυλόσομπες και αποκλειστικά στα ενεργειακά τζάκια που χρειάζονται φλόγα για την γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας.

Χρήση καυσόξυλων Οξιάς

Η οξιά είναι αποδοτική στην καύση της με υπέροχη γαλάζια φλόγα, είναι ιδανική για τζάκι, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα.

Τα ξύλα οξιάς είναι καλό να αναμιγνύονται με άλλα ξύλα, (ελιά, δρυς κλπ.) στα παραδοσιακά (ανοιχτά) τζάκια γιατί αναφλέγονται εύκολα και βγάζουν μεγάλη θερμότητα. Τα ξύλα της οξιάς όταν καίγονται βοηθούν στο άναμμα τα άλλα ξύλα ακόμη και αν έχουν λίγη υγρασία.

Στα παραδοσιακά τζάκια ένα ξύλο δεν φτάνει, χρειάζεται συνεργασία σκληρών και μαλακών ξύλων.

oxia-banner

Χρήση

Τζάκι κλασικό

Τζάκι ενεργειακό

Ξυλόσομπες

Μεγάλη θερμοκρασία

Ιδιότητες

Μαλακό ξύλο

Μεσαία διάρκεια

Εύκολο άναμμα

Εντυπωσιακή φλόγα

olive-banner

ΕΛΙΑ

Μία πολύ καλή επιλογή ξύλων για τζάκι είναι τα ξύλα της ελιάς. Καίγονται αργά, μυρίζουν ευχάριστα, δίνουν μία υπέροχη γαλάζια φλόγα και κάνουν πολύ ωραία θράκα. Τα καυσόξυλα και τα κάρβουνα από ξύλα ελιάς χρησιμοποιούνται πολύ στην Ελλάδα, αφού άλλωστε η ελιά είναι το κατεξοχήν δέντρο της Ελληνικής γης.

Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης. Η ελιά είναι από εκείνα τα καυσόξυλα, που δεν πετούν τις επικίνδυνες σπίθες (όταν «σκάει» το ξύλο).

 

Χρήση καυσόξυλων ελιάς

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δύσκολης ανάφλεξης των ξύλων ελιάς που περιέχουν ακόμη τους χυμούς των δέντρων, μπορούμε απλά να τοποθετήσουμε πρώτα προσάναμμα και ένα δύο μικρά κούτσουρα από ξύλο οξιάς ή πεύκου που αναφλέγεται εύκολα και από πάνω τα ξύλα της ελιάς. Σιγά σιγά θα πάρουν και αυτά φωτιά και θα μας δώσουν για πολλές ώρες μια όμορφη φλόγα. Μπορούμε ακόμη να προετοιμάζουμε τα ξύλα ελιάς ακουμπώντας τα στα τοιχώματα του τζακιού μας για να στεγνώσουν και να είναι ευκολότερη η ανάφλεξη. Επιλέγοντας την ελιά θα έχετε πλούσια κάρβουνα.

Στα παραδοσιακά τζάκια ένα ξύλο δεν φτάνει, χρειάζεται συνεργασία σκληρών και μαλακών ξύλων.

Χρήση

Τζάκι κλασικό

Ξυλόσομπες

Ιδιότητες

Μεγάλη θερμική απόδοση

Σκληρό ξύλο

Δύσκολο άναμμα

Μεγάλη διάρκεια

Μέτρια φλόγα

ΠΕΥΚΟ

Το Πεύκο είναι αειθαλές, ρητινοφόρο κωνοφόρο δέντρο. Ο φλοιός του είναι παχύς με βαθιές αυλακώσεις με χοντρό, φολιδωτό κορμό. Το ξύλο του έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ρετσίνι που το καθιστά εύκολο στο άναμμα φωτιάς. Από τον κορμό του παίρνουμε το προσάναμμα (δαδί).

Δαδί Προσάναμα: Από μια ανωμαλία της φύσης στο πεύκο, το ρετσίνι, ενώ πρέπει να κυκλοφορεί στο φλοιό του δέντρου, εμπλουτίζει το σύνολο του ξυλώδους ιστού, σε ένα μικρό ποσοστό δέντρων. Αυτό το παίρνουμε το κόβουμε και το σχίζουμε σε μικρά ξυλαράκια και το συσκευάζουμε σε σακούλες.

Είναι οικολογικό προϊόν, χωρίς χημικές ουσίες ή κατάλοιπα πετρελαίου και ο καλύτερος τρόπος για το άναμμα του τζακιού και των κάρβουνων. Το ρετσίνι καίγεται για πολύ ώρα με φλόγα και παρασύρει στην καύση τα ξύλα για να ανάψουν στο τζάκι ή τα κάρβουνα στην ψησταριά.

Το προσάναμμα το διατηρούμε σε στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους μακριά από υγρασία για κρατάμε την ποιότητα και την απόδοσή του σταθερή.

 

Χρήση καυσόξυλων πεύκου

Πολύ καλή επιλογή για έναρξη της φωτιάς διότι έχουν την ιδιότητα να διευκολύνουν τη διαδικασία της καύσης δίνοντας ένα ευχάριστο άρωμα. Καίγεται γρήγορα και συνδυάζεται στην καύση με άλλα σκληρά καυσόξυλα.
Λόγω του ρετσινιού που περιέχει έχει γρήγορη ανάφλεξη και δημιουργούνται σπίθες που μπορεί να πετάγονται σε απόσταση. Για την αποφυγή αυτού του φαινομένου, γίνεται επεξεργασία αποφλοίωσης και απορετσίνωσης.
Κατά την διαδικασία της απορετσίνωσης αφαιρείται το δαδί το οποίο και συσκευάζεται ως προσάναμμα. Επίσης, δεν δημιουργείται πίσσα κατά την καύση και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να βουλώσει η καμινάδα. Η παραπάνω διαδικασία καθιστά ακίνδυνη την καύση του πεύκου και κατά την καύση του δημιουργείται πολύ όμορφη κίτρινη φλόγα.

peyko-banner

Χρήση

Τζάκι κλασικό

Ξυλόσομπες

Ιδιότητες

Εύκολο άναμμα

Γρήγορη καύση

Δυνατή αλλά σύντομη φλόγα

Ευχάριστο άρωμα

poyrnari-banner

ΠΟΥΡΝΑΡΙ

Το ΠΟΥΡΝΑΡΙ είναι προστατευόμενο είδος. Η φύση δεν μπορεί να ανταγωνιστή το θηρίο που λέγετε άνθρωπος. Για να γίνει εμπορεύσιμο ένα δέντρο πουρναριού χρειάζονται πάνω κάτω 100 χρόνια και ο άνθρωπος το καίει σε ένα μήνα. Γι’ αυτό παρακαλούμε για την διάσωση της χλωρίδας της πατρίδας μας να μην το ζητάτε για καύση, διότι με απλά λόγια αυτό είναι συνυπευθυνότητα.